Aikido

 

Aikido

Aikido

Το Aikido ιδρύθηκε το 1942 από τον Μοριχέι Ουεσίμπα (1883-1969), ως αποτέλεσμα μακρόχρονης, εντατικής εξάσκησης, μελέτης και έρευνας σε πολλά διαφορετικά στυλ πολεμικών τεχνών της εποχής.
Το Aikido είναι μια Ιαπωνική, μη ανταγωνιστική πολεμική τέχνη η οποία συχνά περιγράφεται σαν τον μονοπάτι για την ένωση με την ενέργεια της ζωής και το αρμονικό πνεύμα. Είναι μια πολεμική τέχνη, με την οποία οι εκπαιδευόμενοι μπορούν όχι μόνο να προστατεύουν τον εαυτό τους, αλλά και να προστατεύουν τον επιτιθέμενο από τραυματισμούς.
Σκοπός της τέχνης του Aikido δεν είναι η επικράτηση επί ενός ή περισσοτέρων αντιπάλων, αλλά η εναρμόνιση με τον ίδιο μας τον εαυτό και τους νόμους της φύσης. Η εξάσκηση στο φυσικό επίπεδο αποτελεί μία πορεία αυτοανάπτυξης, είναι, δηλαδή, ένα μονοπάτι που οδηγεί στην αυτογνωσία και όχι αυτοσκοπός. Αυτό δε σημαίνει ότι ως πολεμική τέχνη υστερεί έναντι των υπολοίπων. Αντίθετα, αποτελεί ένα πλήρες σύστημα αυτοάμυνας απέναντι σε κάθε είδους επίθεση και ανεξάρτητα από τη μυϊκή μάζα του επιτιθέμενου. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ιδρυτή οι τεχνικές του Aikido πρέπει να είναι «αληθινές» (λειτουργικές), «καλές» (να μην προκαλούν σοβαρή σωματική βλάβη στον επιτιθέμενο) και «όμορφες» (να εκτελούνται με χάρη και αρμονία). Τα δύο τελευταία αποτελούν και την ειδοποιό διαφορά από τις υπόλοιπες πολεμικές τέχνες.
Στο Aikido μπορούν να εξασκηθούν όλοι, ανεξαρτήτως σωματικής διάπλασης, φυσικής κατάστασης, ηλικίας, φύλλου και επιπέδου εκγύμνασης.
Με την εκγύμναση στο Aikido, αυξάνεται η συγκέντρωση, ο συντονισμός, η φυσική κατάσταση και η ευλυγισία. Αναπτύσσονται τα αντανακλαστικά, μαθαίνουμε να κινούμαστε με ηρεμία και γεμάτοι αυτοπεποίθηση.
Το Aikido θεωρείται ως το μονοπάτι της αυτογνωσίας και της γαλήνης, με την εκγύμναση χτίζεται η ικανότητα για επίλυση συγκρούσεων και καταστάσεων με πιο ήρεμο και θετικό τρόπο. Συνεισφέρει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και θέτει τις βάσεις για συνεχή αυτοβελτίωση και ανάπτυξη νέων ικανοτήτων.